pondělí 22. října 2018

Čchi-Kung a Tibetské mísy

Tak zněl název sobotního semináře v Centru Jógy Plzeň. Já u Moravců zahájila v září třetí rok praktikování jógy a sem tam se účastním i sobotních seminářů. Na čchi-kung s tibetskými mísami jsem byla velice zvědavá a následně i velice nadšená.
Dopoledne jsme se seznámili s tím, co je čchi-kung, naučili se jednu harmonizující sestavu, sestavu Sedajícího ptáka a nakonec sestavu Osm kusů brokátu, která pro nás byla stěžejní. Právě Osm kusů brokátu jsme po obědové pauze praktikovali za zvuků Tibetských mís.
Na mísy nás doprovázel Jaroslav Lepeška. Když mísy nastěhoval do místnosti, měli jsme možnost si do mísy stoupnout, nechat si ji dát okolo hlavy či si lehnout a nechat mísu rozeznít přímo na těle. Za mě to byl velice zvláštní pocit, a soudě dle výrazů ostatních jsem nebyla sama. To jsem ovšem ještě netušila, jak silně bude moje tělo na zvuk mís reagovat. Abychom přivykli novému a nepokukovali po mísách během praxe, pan Lepeška nám patnáct minut na mísy hrál. Bylo na nás, zda jsme u hraní seděli či leželi. Já si chtěla zvuk užít, proto jsem zaujala pozici šavásány, ve které se běžně relaxuje. Vím, že během relaxace mi začne být vždycky zima, takže jsem zvyklá navléknout ponožky a mikinu. Ovšem netušila jsem, že během poslouchání zvuku mís mě doslova rozklepe zimnice. Pan Lepeška nás upozorňoval, že v průběhu poslechu můžeme mít různé pocity, mohou se ozvat nějaké bolesti, atd. Jako první nastoupila úporná bolest hlavy, následovaná bolestí v podbřišku. Bolesti sice velmi rychle ustoupily, ale přišel chlad. A žízeň. Měla jsem pocit, že pokud se okamžitě nenapiju, tak umřu žízní. A taky zmrznu. Když se nás po poslechu pan Lepeška ptal na pocity, ukázal na mě prstem "Vy jste se docela rozklepala". No jo, rozklepala, a zuby mi drkotaly i v tu chvíli :-D Bylo mi vysvětleno, že mě tím tělo upozorňuje na určitou nerovnováhu. Když mi pan Lepeška naznačil, co by mohlo být příčinou chladu a žízně, jen jsem pokývala hlavou a musela mu dát za pravdu. Ledviny totiž značí vztahové problémy. Ale nejen vztahy partnerské či pracovní, ale i vztah ke světu, k přírodě a k sobě samému. Zajímavé a pro mě hlavně přínosné.
Následně jsme praktikovali Osm kusů brokátu za zvukového doprovodu Tibetských mís. V mezipauze jsem vypila litr vody a během praktikování jsem se konečně i zahřála a rozmrzla :-) Musím říct, že při praktikování s mísami jsem cítila absolutní harmonii. Byla jsem sama se sebou, užívala si pomalé pohyby čchi-kungu a zvuky mís a měla pocit, že všechno je, jak má být. Asi to nedokážu ani pořádně popsat a musí se to zažít.
Na závěrečnou relaxaci už jsem byla připravená a ještě před uložením do šavásány jsem se přikryla dekou :) Myslím, že jsem si i chvíli zdřímla, ale to se mi u relaxace stává poměrně často :-D
Pánové nám slíbili další spolupráci, Honza Moravec, který nás čchi-kungem provázel, má prý novou sestavu, která se zdá být vhodná na kombinaci s mísami, a já už se teď těším, protože toto duo je velmi vydařené a z celého odpoledne jsem měla obrovský zážitek. Na mé tělo působí mísy velmi výrazně a já už uvažuju, jak bych mohla mísy zakomponovat do svého života :)
Pokud budete mít možnost setkat se s mísami osobně, vřele Vám toto setkání doporučuji! Zvuky z youtube/CD/mp3 jsou sice fajn, ale přijdete tím o hlavní benefit mís, a to je rozvibrování vašeho těla, když jste s mísami v jedné místnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.