Když tady byli babiděda na návštěvě, přivezli mi švestky. Přiznám se, že švestky znám od dědy hlavně v tekuté podobě a v té své klasické mi úplně nejedou. Ale co s nimi? Pak mě napadla spásná myšlenka. POVIDLA! No jasně, když jsem před rokem a půl dělala buchty (uf, to už je dlouho!), povidlové jsem nedělala, protože se mi nechtěla povidla kupovat. Kromě buchet je nejím a jak vidno, ani ty buchty až tak často nedělám :) Proč ne, švestek bylo necelé kilo, takže na jednu sklenici tak akorát. Na Apetitu jsem našla parádní recept! Úkol zněl jasně - založit hrnec na povidla, druhý den je uvařit. Doma jsem si sedla, podělila ingredience šesti, aby to zhruba odpovídalo mému množství, zasypala cukrem, zalila octem a uložila do lednice s pocitem dobře vykonané práce.
Následující den jsem vyrazila koupit rum. Rum je alkohol, který odjakživa snesu jen v perníku a cukroví. Při závanu rumu jako takového dělá můj žaludek okamžitě trojité salto se snahou o rekord ve skoku do výšky. Bohužel jsem zrovna narazila v Albertu na rum v akci, takže to vypadalo, že odejdu bez rumu. Naštěstí ale paní jednu flašku ještě vylovila a já mohla spokojeně odkráčet za svými povidly.
kvalitní příprava musí být |
Až večer jsem při stříhání a lepení najednou přestala, zadívala se z okna a pak se smíchem k Lumpíkovi prohodila "Lumpáši, já jsem úplně blbá! No jasně, pět hodin se to mělo vařit, protože se to dělalo ze šesti kilo švestek! Jenže já měla pouhých 800g, to je jasný, že se to připalovalo" a kroutíc hlavou nad svou momentální zabedněností jsem šla okouknout hrnec. Inu, připálenina se drží zuby nehty a hrnec je stále ve stavu odmáčecím. Jsem zvědavá, jak bude vypadat, až se vrátím domů....
předmět doličný |
všechno je to MOJE a až to sním, můžu v klidu prasknout :) |
Po všem tom kuchtění, vaření, smažení, připalování a hnětení mi krom plného a spokojeného žaludku zůstal taky menší výbuch v kuchyni...
...a pohádky byl konec |
O povidlech mi ani nemluv, dopadla jsem stejně:-))))
OdpovědětVymazatAjko jsem ráda, že v tom nejsem sama :) Na druhou stranu mě to mrzí, ty jsi je určitě dělala ve větším množství než já...a jak to vůbec dopadlo? Hrnec jsi zachránila a povidla máš? :)
VymazatBlani, zkoušela ty povidla bez míchání dvakrát, už dřív, jednou na plotně a jednou v troubě v pekáči. Letělo to i s nádobím:-))) Přitom jiným se ta povidla bez míchání povedou, tak nevím .... jestli to nebylo špatné nádobí.-))
OdpovědětVymazatUrčitě jo! Já si myslím, že dělat to v něčem jiném než v zepteru, tak to taky skončilo v popelnici i s hrncem :)
VymazatJej, jak bych četla jeden z příběhů Kotě z Kocourkova :-D Tam taky zvířátka vařily povidla, ale místo švestek použily šišky a chudákům se pak zalepily tlamičky :-D A stánkové langoše vypadají velice chutně i lákavě :-)
OdpovědětVymazatHaha, Marti tak tlamička se mi nezalepila, dokonce jsou povidla moc dobrá :) Jen příště musím trochu víc myslet O:-) Díky, byly fakt vynikající, doporučuju :) Jen to chce trochu vychytat ty poměry, mouky jsem určitě dávala víc, bo to bylo moc tekuté...
Vymazat