Inu, když jsme si po počátečním šoku vyjasnili, že po určité době dodržení diety si sem tam rajčata dát můžu, pokud je odpeckuju a odšlupkuju, začala jsem se pídit, čeho dalšího se budu muset vzdát. Výčet nebyl zrovna přívětivý. Vyjma rajčat jsou to namátkou těstoviny, rýže, brambory, pečivo či mléčné výrobky. No jo, ale oblíbenci v mém jídelníčku jsou například domácí chleba s plátkovým sýrem či domácím žervé, brambory pečené v troubě nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou. Dokonce jsme si domů koupili těstovinovač! Jak přibývalo vypitých půllitrů chlazeného krušovského, můj počáteční postoj "Je to stejně nesmyslné jako všechny diety, příroda ví, co dělá a poradí si nejlíp sama. Jíst se má všechno, a střídmě." dostával větší a větší trhliny. A jak už jsem řekla - alergie, astma a zhubnutí byly velkým lákadlem. Druhý den přišel bolehlav a odešlo nadšení z diety. No přece se nevzdám těstovin s rajčatovou omáčkou!
Nicméně zhruba za týden jsem se ráno (opět) vzbudila, jako už tolikrát, s bolestmi v krajině břišní a kroutila se jako žížala. Žel Bohu to byl zrovna Štědrý den. A v ten den taky padlo rozhodnutí, že dám doktoru Gundrymu a jeho bezlektinové dietě šanci. Začala jsem si pročítat jeho blog a byla čím dál tím odhodlanější, až padla lhůta dvou měsíců. Pak se uvidí, co dál. Zlomový článek byl tento. Je sice v angličtině, ale s obrázky, a věřím, že s překladačem hlavní myšlenku pochopíte. Nechtěla jsem si dávat žádné přesné datum, kdy začnu, ačkoli 1.1. se blížilo :) Chtěla jsem to udělat nenásilně. Takže jsem dojídala vánoční zásoby v lednici (kančí na víně s perníkovým knedlíkem, pekingské kuře podle Kamu, cukroví...), ale ve chvíli, kdy něco došlo, jsem už další nekupovala a nahradila novým jídlem bez lektinu. Asi týden jsem jedla půl na půl a teď je to druhý týden, co jím bezlektinově. A žiju :)
Největší pohroma pro mě bylo sladké. Jsem na něm závislá a vím to. Při dietě máte povolenou velkou kostičku čokolády, která má minimálně 72%. Zcela narovinu se přiznávám, že první týden jsem ty kostičky pravidelně měla dvě. Ale dávky se mají snižovat postupně, že jo :) Teď už to mám podle toho, jaký je den. Stále jsem trochu na vážkách ohledně jiných sladkých věcí (povolená je stévie). Třeba babiččin pečený čaj. Já vím, že je v něm cukr. Ale je zima, období čajů, a já ty pytlíkové nerada. Přešla jsem na sypané ovocné, ale sem tam si dám babiččin pečený čaj. A pak si říkám, že vím, že sice nedodržuju striktně to, co bych měla a že porušuju pravidla. Ale víte co? Já nechci být otrokem svého jídelníčku. Zbavit se alergií a astmatu (a zhubnout) by bylo nesmírně úlevné. Ale určitě ne za cenu toho, že pak budu celý den myslet na to, že tohle a támhleto nemůžu. Nehřeším moc a nehřeším často. Beru jako obrovský úspěch to, že z 90% jím bezlektinově. A že neodolám, když si Honzík udělá zapečený toast (a věřte, že je umí naprosto dokonale!) a jeden si dám? Nu, jsem jen člověk a hlavu si za to trhat nebudu. Ono by to asi ani moc nešlo:) Ale kdybych náhodou měla pocit, že jsem to vážně přepískla, Dr. Gundry pro tyto případy doporučuje - dejte si 16h půst (přes noc, vynechte snídani a uteče to cobydup) a dál to neřešte - Míšo, díky za tohle uklidnění :)
Abyste viděli, že nekecám, tak pár fotek, a k nim ještě vysvětlení. Jsem normální člověk, který když fotí, je ráda, že mají lidé na fotce hlavu i nohy, takže omluvte kvalitu. A ano, miluju jídlo a žiju jím, ale zjistila jsem, že k životu nepotřebuju dokonale naservírované jídlo jako z restaurace (včetně té dokonalé fotky), podstatnější je, jak to, co je na talíři, chutná...
http://www.apetitonline.cz/recepty/1412-spenatova-polevka.html (místo smetany kokosové mléko) |
https://www.thecookierookie.com/salmon-with-avocado/ |
https://lectinfreemama.com/2017/08/16/vanilla-mug-muffin/ (místo vanilky skořice a lžíce klasického kakaa) |
portobello nejsou pod nánosem parmazánu ani vidět :) |
PS: https://www.amazon.com/Plant-Paradox-Dangers-Healthy-Disease/dp/006242713X
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.